Aur la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică

Despre o COLABORARE, un PREMIU și o MEDALIE.

Elevii Luiza Hârceagă și Iancu Lotrean din clasa a VIIg1 de la Colegiul ”George Coșbuc” Cluj au obținut premiul I și medalia de aur la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică de la Suceava

Pentru profesorii Colegiului Național ”George Coșbuc” este foarte important să valorifice potențialul elevilor.

Iris Müller, profesor de biologie și dr. Alexandrina Aldea, profesor de chimie sunt astfel de profesori, care au avut ideea unei colaborări între Catedra de Chimie-Biologie a CNGC și Facultatea de Biologie și Geologie a UBB prin Doamna Șef Lucr. Dr. Rahela Carpa.

Tema aleasă a ținut cont de faptul că de 4 ani obținem in laboratorul de chimie al școlii săpunuri, sub expertiza unui specialist în domeniul cosmetic. Doamna Maria Rus este cea care ne-a introdus în tehnica obținerii săpunurilor și care ne ajută de fiecare dată când rețeta săpunului trebuie să fie perfectă. Ea știe exact cu care dintre uleiurile esențiale trebuie să te miști ca și când ai avea doua perechi de mâini și care dintre ele îți lasă timp de manevră. Care sunt proporțiile, la miligram și de unde achiziționezi materia primă, să fie de origine sănătoasă. Sunt anumite detalii pe care doamna Maria Rus, cu altruismul ce o caracterizează, ni le-a împărtășit.

Luiza Hârceagă și Iancu Lotrean sunt elevii pe care orice profesor devotat dorește să-i formeze. Ei sunt copiii capabili să valorifice, la rândul lor, eforturile profesorilor și ale părinților lor.

Parteneriatul cu universitațile clujene este și el un ”must have”, într-un oraș universitar.

Deci iată o echipă de succes.

Luiza și Iancu au testat sub îndrumarea doamnei șef lucr. dr. Rahela Carpa activitatea antibacteriană a acestor săpunuri asupra tulpinilor izolate de pe mâinile elevilor și asupra unor tulpini bacteriene standard, folosind drept control antibiotice standard și un săpun antibacterian din comerț.

Cele 10 tipuri de săpunuri formulate în laboratorul de chimie al colegiului, cu diferite combinații de uleiuri esențiale și propolis, au fost analizate microbiologic și organoleptic conform standardelor din industria cosmetică. Uleiurile esențiale conțin compuși activi cu efect bacteriostatic și/sau bactericid care au acționat asupra bacteriilor izolate de pe mâini și le-au inhibat creșterea. Prin urmare, rezultatele ne îndreptățesc să formulăm noi săpunuri pe bază de mixuri de uleiuri esențiale, care să prezinte activitate antibacteriană.

Și ne îndreptățesc de asemenea să ne bucurăm de rezultatele elevilor noștri. Felicitări tuturor!

Dr. Alexandrina Aldea, profesor de chimie CNGC

Notă: Cea de-a V-a ediție a Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică pentru Elevi s-a desfășurat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în perioada 21 – 25 mai 2025. Manifestarea a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică Cygnus – Centru UNESCO.