
Aproape 20 de motoare aparținând motocicliștilor clujeni și polițiștilor de la Rutieră au parcat vineri, 9 mai 2025, în curtea Colegiului Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca fiind admirate și testate de elevii curioși să le descopere. Surpriza a fost pregătită liceenilor, care folosesc deja sau doresc să conducă motorete, scutere și motociclete, chiar de către conducerea și profesorii școlii și a constat într-o serie de prezentări, demonstrații și discuții privind circulația rutieră. Pe elevi i-au ghidat polițiști din cadrul Serviciului Rutier Cluj și motocicliști din cluburile Blue Nights România VII, Green Nights România V, Trasilvania Bikers, cel mai vechi club moto din Cluj, și ai Asociației Comunitatea Moto Cluj.
Evenimentul face parte din programul acțiunilor desfășurate, vineri, 9 mai 2025, de către Colegiului Național „George Coșbuc” cu prilejul aniversării a 106 ani de activitate. „În fiecare zi de 9 Mai, Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca serbează încă un an de existență. Anul acesta am împlinit 106 ani și ne-am gândit să organizăm pentru elevi o surpriză. Am invitat un echipaj de la Poliția Rutieră care a venit cu instrumente și materiale privind siguranța rutieră și ni s-au alăturat patru cluburi din Cluj: Blue Nights România VII, clubul de motocicliști-angajați din Ministerul de Interne și Green Nights România V, clubul moto al celor din Ministerul Apărării, cadre militare și civili, clubul local Trasilvania Bikers, cel mai vechi din Cluj, și Comunitatea Moto Cluj, care este în continuă creștere, deja având 8.000 de membri. Ideea a fost aceea, pe de o parte, să facem o bucurie copiilor, motocicletele sunt spectaculoase, ele însele, și, pe de altă parte, polițiștii de la Serviciul Rutier Cluj să le ofere informații în plus față de ceea ce cunosc deja legat de siguranța în trafic. Mulți dintre elevii noștri folosesc motociclete, scutere, într-un trafic aglomerat de mașini și alte vehicule. Cei interesați au putut vedea, de exemplu, cum este să faci câțiva pași sau să conduci o motocicletă după ce ai consumat alcool sau alte substanțe care alterează percepția asupra realității. În final, transmitem tuturor „La Mulți Ani, Coșbuc!”, a declarat profesorul Alexandru Nalaț.
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au prezentat liceenilor prezenți riscurile la care se expun dacă conduc sub influența alcoolului și drogurilor. În acest sens, elevii au testat un dispozitiv sub formă unor ochelari care le-a arătat cât de deformată este percepută realitatea de către o persoană aflată sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Președintele Blue Nights România VII, Sabin Știrb, profesor la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” a spus că prezența membrilor Blue Nights România VII la întâlnirea cu elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca are ca scop prevenirea accidentelor rutiere în rândul tinerilor. „Au început foarte mulți tineri, elevi de liceu, care legal pot să conducă vehicule pe două roți (motociclete cu o capacitate cilindrică redusă, scutere, trotinete) să fie participanți la traficul rutier, expunându-se astfel riscurilor unor accidente rutiere. Evenimentul a fost gândit pe trei secțiuni. În prima parte polițiștii rutieri prezintă și alte riscuri la care se pot expune elevii: droguri, alcool. În a doua secțiune, colegul care are atestat SMURD de prim-ajutor o să prezinte anumite reguli, în cazul producerii unui accident, iar ultima parte este dedicată întrebărilor”, a afirmat președintele Blue Nights România VII, Sabin Știrb.
La rândul său, ofițerul de presă al Green Nights România V, Andreea Popa, a precizat că activitățile de la Colegiul Național „George Coșbuc” vizează educația rutieră a elevilor: „Într-un asemenea sport, motociclismul, este foarte importantă educația. Foarte multe accidente pot fi prevenite. Am mai inițiat o acțiune asemănătoare, de educație rutieră, la Școala Gimnazială „Octavian Goga” Cluj-Napoca oferind cursuri de prim-ajutor elevilor pentru a ști ce să facă în cazul unor accidente. Copiii ne-au primit cu mare bucurie. După doi ani de la activitate încă își mai aduc aminte cu drag și ne întreabă de fiecare dată când ne întoarcem la ei”. Reprezentanta motocicliștilor de la Green Nights România V i-a îndrumat pe tinerii atrași să conducă motociclete să fie atenți, să învețe legislația, dar și la cursurile de după absolvirea școlii de șoferi. Apoi aceasta i-a sfătuit pe liceenii deja conducători de motociclete să fie foarte atenți în trafic, să plece întotdeauna de la prezumția că nu sunt văzuți în trafic, să anticipeze ceea ce se întâmplă în trafic, să fie tot timpul cu 2-3 pași înaintea celorlalți.
Un motociclist din clubul Blue Nights România VII a recomandat elevilor „Dacă doriți să aveți o carieră lungă în motociclism, așa cum avem noi, de 25-30 de ani, trebuie să fiți responsabili când vă urcați pe motocicletă. Nu înseamnă că dăm gaz din plin. Trebuie să ne asigurăm foarte bine tot timpul. Chiar dacă avem prioritate, trebuie să ne gândim ce poate să facă cel din spatele sau dinaintea noastră fiindcă atunci o să mergem mulți ani cu motocicleta”. Totodată, reprezentanții Asociației Comunitatea Moto Cluj au salutat inițiativa conducerii colegiului clujean: „Împreună le-am vorbit adolescenților despre responsabilitate în trafic, echipament, vizibilitate și pericolele reale ale străzii. Pentru că înainte de orice, ne dorim ca fiecare drum să se termine cu bine. Salutăm gestul direcțiunii colegiului pentru inițiativă, invitație și pentru deschiderea către prevenție și educație rutieră”.